czwartek, 25 lutego 2016

Mleczna Kanapka w Wersji Light

Trochę czasu już minęło o ostatniego posta ale nadal piekę i gotuję.
Dziś upiekłam coś co mam nadzieje Was zainteresuje.
Ciasto w wersji light czyli coś co Koteczki lubią najbardziej.
Zamiast mąki otręby, zamiast tłustej śmietany serek homogenizowany.
A smak rewelacyjny, sama się nie spodziewałam że będzie takie pyszne.


Składniki:

Biszkopt
6 jajek
5 łyżek otrąb owsianych zmielonych na mąkę
2 łyżki kakao
3 łyżki stevii
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
400 g serka homogenizowanego
2 łyżki stevii
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
aromat waniliowy albo inny ulubiony

Ja to robię tak:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce stevii. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Zmielone otręby i kakao razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Studzimy i kroimy na pół.

Masa: serek ubijamy z dodatkiem stevii, dodajemy kilka kropel aromatu.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Lekko studzimy i dodajemy do serka.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednej połówce biszkoptu,
przykrywamy druga połową i lekko dociskamy.
Wstawiamy na godzinkę do lodówki.
A potem pałaszujemy bez skrupułów.