Cudne ciasto z rabarbarem, na prawdę pyszne. Maślane ciasto,
kwaskowaty rabarbar,beza no i bita śmietana.
Ciasto jest dosyć pracochłonne ale czas poświęcony na jego wykonanie
wynagrodzi smak ciasta. Na jednym kawałku się nie skończy, tego jestem pewna.
Składniki
Ciasto
4 żółtka
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Beza
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze
Masa rabarbarowa
200 g rabarbaru
300 g truskawek (u mnie mrożone)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
3 łyżki cukru
Masa śmietanowa
250 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Ja to robię tak:
Ciasto: masło utrzeć z solą i cukrem na puch. Następnie
kolejno dodawać żółtka,
zmiksować. Dodać aromat. Do masy maślanej dodawać na przemian mąkę wymieszaną
z proszkiem do
pieczenia i mleko. Składniki
dokładnie, ale krótko wymieszać.
Tortownicę (u mnie o średnicy 26cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie
rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do
jednej i połowę do drugiej.
Beza: białka ubić z sokiem z
cytryny. Kiedy masa będzie już sztywna,
stopniowo dodawać
cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści i
masa będzie lśniąca. Na końcu dodać kisiel.
Pianę wyłożyć na ciasto
w tortownicach i posypać płatkami. Ciasto wstawić do
piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec około 30 minut jedno po drugim.
Oba ciasta odstawić do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa: rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki.
Do rondla wsypać truskawki
i gotować około 5 minut. Dodać rabarbar i wodę -100 ml, dusić ale nie zbyt długo żeby się nie rozpadł. Budyń rozmieszać z 6
łyżkami wody. Dodać do gotującej się masy i znów zagotować, ciągle
mieszając. Odstawić do
ostygnięcia. Przestudzoną masę wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody,
odstawić do ostygnięcia. Jogurt ubić z cukrami aż się rozpuszczą.
Śmietanę ubić na sztywno i po łyżce dodawać do jogurtu.
Na koniec dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.
Śmietanę wyłożyć na masę truskawkowo -
rabarbarową, przykryć drugim ciastem.
Odstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Najlepiej smakuje podawane nie prosto z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz