czwartek, 15 maja 2014

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Cudne ciasto z rabarbarem, na prawdę pyszne. Maślane ciasto,
kwaskowaty rabarbar,beza no i bita śmietana.
Ciasto jest dosyć pracochłonne ale czas poświęcony na jego wykonanie
wynagrodzi smak ciasta. Na jednym kawałku się nie skończy, tego jestem pewna.



Składniki

Ciasto
4 żółtka
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka

Beza
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze

Masa rabarbarowa
200 g rabarbaru
300 g truskawek (u mnie mrożone)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
3 łyżki cukru

Masa śmietanowa
250 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny

Ja to robię tak:

Ciasto: masło utrzeć z solą i cukrem na puch. Następnie kolejno dodawać żółtka,
zmiksować. Dodać aromat. Do masy maślanej dodawać na przemian mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i mleko. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
Tortownicę (u mnie o średnicy 26cm)  wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.

Beza: białka ubić z sokiem z cytryny. Kiedy masa będzie już sztywna,  stopniowo dodawać
cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca. Na końcu dodać  kisiel.
Pianę wyłożyć na ciasto w tortownicach i posypać płatkami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec około 30 minut jedno po drugim.
Oba ciasta odstawić do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa: rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wsypać truskawki
i gotować około 5 minut. Dodać rabarbar i wodę -100 ml, dusić ale nie zbyt długo żeby się nie rozpadł. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującej się masy i znów zagotować, ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Przestudzoną masę wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody,
odstawić do ostygnięcia. Jogurt ubić z cukrami aż się rozpuszczą. 
Śmietanę ubić na sztywno i po łyżce dodawać do jogurtu.
Na koniec dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać. 
Śmietanę wyłożyć na masę truskawkowo - rabarbarową, przykryć drugim ciastem.
Odstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Najlepiej smakuje podawane nie prosto z lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz