Składniki:
1 kostka
białego sera
120 g maki
1 jajko
1 cukier
waniliowy
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
Olej do
smażenia
Do dekoracji bita
śmietana i dżem lubkonfitura
Ja to robię tak:
Ser mieszamy
z jajkiem i cukrem, dodajemy przesianą mąkę razem z sodą i ponownie mieszamy.
Masa może być dość lepka(można trochę podsypać mąka jeśli bardzo się klei). Z
tak przygotowanej masy formujemy placek w którym wycinamy kółka, szklanka o
dużej średnicy. Następnie w tych kołach kieliszkiem wycinamy mniejsze
kulki-przypomina to nasze oponki tylko są o wiele większe. Kulek i oponek
powinno być tyle samo. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ma złoty
kolor. Odsączamy na papierze. Podajemy układając najpierw oponkę, łyżkę dżemu, kleks śmietany a na
wierzchu kulka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz