Sernik jet tak delikatny i puszysty, do tego odtłuszczony z niewielką ilością cukru
a w zasadzie fruktozy,że szkoda czasu żeby o nim czytać trzeba go po prostu upiec.
Nie pożałujecie, obiecuję.
Składniki:
Spód
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki masła
Masa serowa
2 kostki sera chudego
400 ml jogurtu greckiego
4 łyżki fruktozy
6 jajek
2 budynie waniliowe
15 dag malin
Ja to robię tak:
Na spód- płatki mielimy a masło roztapiamy- lekko studzimy. Oba składniki łączymy
i wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy 26 cm.Odstawiamy do lodówki.
Ser zmielić dwukrotnie żeby był gładziutki. Do sera dodajemy jogurt, fruktozę i żółtka, mieszamy.
Następnie dodajemy budynie i znów mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy
na wcześniej przygotowany spód na wierzch wysypujemy maliny.
Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni a potem 70 minut w temp ok 130 stopni.
Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńApetyczny i w dodatku light połączenie doskonałe :)
OdpowiedzUsuń