Nie to jest jednak najważniejsze, najważniejsze jest to,
że pierniczki już na drugi dzień są miękkie.
To dobry przepis na krótko przed świętami bo nie muszą długo leżakować
żeby można się było nimi delektować.
Składniki:
1/2 kg maki
2 jajka
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do pierników
Ja to robię tak:
Masło, miód i cukier rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać
z sodą i przyprawą do piernika. Składniki suche i mokre połączyć na jednolita masę.
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować
na placek o grubości ok 0,5 cm i wykroić dowolne kształty.
Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pierniczki po wystudzeniu można udekorować lukrem.
Lukier wręcz idealny, a mówiłaś, że Ci się nie udaje :)
OdpowiedzUsuńKochana, dzięki Twoim dobrym radom wyszedł jak malowany :)
OdpowiedzUsuń