Mocno czekoladowe ale z mąki razowej i otrębów. To zdrowsza wersja muffin.
Lekkie, nie zbyt słodkie muffiny to dobry pomysł do popołudniowej kawusi.
Korzystajcie z przepisu bo warto.
Składniki :
220 g maki razowej pszenne
60 g otrębów żytnich i owsianych
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 ml jogurtu
3 jajka
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru brązowego
100 g gorzkiej czekolady
Ja to robię tak :
W pierwszym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki. W drugim naczyniu łączymy
mokre składniki -można to zrobić trzepaczką albo widelcem. Składniki z obu naczyń
połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Tak przygotowaną masą wypełnić formy na muffiny do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze
około 170 stopni przez 25 minut.
Fajny przepis :). A ile muffin z niego otrzymamy :) ?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wyszły mi 24 sztuki (blaszka mam na 12 sztuk) :)
UsuńŁadniusie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń