W moim przydomowym ogródku czerwonej porzeczki jeszcze niewiele, ale udało mi się zdobyć trochę od Sąsiadki, dzięki Mamusi. Pomysł na ciasto zrodził się w głowie już dawno tylko porzeczek brakowało. Biszkopt, mus porzeczkowy -jest trochę pracochłonny ale wart poświęconego czasu no i masa z bitej śmietany ale trochę inaczej niż zwykle.
Składniki :
Biszkopt
4 jajka
6 łyżki cukru
7 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus porzeczkowy
400 g czerwonej porzeczki
300 ml wody
4-5 łyżek cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa
600 ml śmietanki 36%
1 galaretka cytrynowa
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Ja to robię tak:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Studzimy.
Mus porzeczkowy: porzeczki myjemy, osączamy. Miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno wyjść ok. 200ml musu. Dolewamy250ml wody i wsypujemy cukier. Gdyby musu wyszło mniej, można dolać więcej wody tak aby w sumie było 450ml płynu. Stawiamy na ogniu i gotujemy. Mąkę ziemniaczanę mieszamy z pozostałą wodą (50ml) i wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się masy, cały czas mieszając, żeby nie powstały gródki. Gotujemy jeszcze ok. 2min. Studzimy.
Masa śmietanowa: żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawimy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i przestudzoną galaretkę. Masa dość szybko gęstnieje.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty i kolejno składamy: biszkopt, połowę masy śmietanowej, mus porzeczkowy, drugi biszkopt i resztę masy śmietanowej. Dekorujemy gałązkami czerwonej porzeczki.
Wygląda rewelacyjnie!! Zapewne też jst pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto pracochłonne ale bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pyszne to mało powiedziane. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń