Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 1/2 szklanki cukru
1 cytryna sok i otarta skórka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
Ja to robię tak:
Owoce umyć, osuszyć.Przełożyć do garnka, podgrzać z cukrem, delikatnie mieszać od czasu do
czasu, ale nie gotować. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sok i skórkę
z cytryny
oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie ,wymieszać. Frużelina dość szybko gęstnieje. Słoiki
wyparzyć, osuszyć. Frużelinę przełożyć do słoików jeszcze gorącą,
postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Z pozostałych porzeczek zrobiłam jeszcze sernik z frużeliną i ciasto drożdżowe ale o tym już w kolejnych postach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz