na temat tortu. Pierwszy raz robiłam biszkopt z mąką orkiszową i budyń bananowy.
Jedno i drugie okazało się być bardzo smaczne.
Święta Wielkanocne tuż, tuż może tort bananowy zagości na Waszym
świątecznym stole, polecam.
Składniki :
Biszkopt
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń bananowy
800 ml soku bananowego
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
2 banany
Masa jogurtowa
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
50 ml soku pomarańczowego
3 łyżeczki żelatyny
Ja to robię tak:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Studzimy.
Budyń bananowy: na soku bananowym gotujemy budyń.
Kiedy jest już gęsty zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki i mieszamy.
Banany kroimy na plasterki nie zbyt cienkie.
Na biszkopt wykładamy plasterki bananów i wylewamy ciepły budyń
(biszkopt może być ciepły).
Lekko studzimy i wstawiamy do lodówki. Budyń dość szybko się chłodzi.
Mas jogurtowa: jogurt ubijamy z cukrem pudrem żeby go lekko napowietrzyć.
Sok pomarańczowy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do jogurtu, mieszamy.
Masę od razu można wylać na budyń.
Ja swój tort udekorowałam malinami i startą czekoladą.
A dlaczego ja go nie jadłam? Ps. no ładne kwiatki ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze możesz się załapać :) a kwiatki ekstra ;) Dzięki :D
UsuńŚwietny pomysł, zachwycające to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
Usuń