Może dla tego że szkoda czasu na pisanie, trzeba upiec kolejna porcję.
Poczęstowała mnie nimi Kasia a że ciastka są obłędnie pyszne
nie mogłam im się oprzeć i też upiekłam.
Wam też polecam moją wersję z figami i gruszką.
Składniki :
250 g mąki
250 g twarogu
200 g masła
3 figi
2 gruszki
cynamon, kardamon, cukier puder
Ja to robię tak:
Z mąki, twarogu i masła zagniatamy gładkie ciasto
i na jakieś 30 minut wstawiamy do lodówki.
W tym czasie obieramy gruszki ze skórki i dzielimy na 12 części
a figi na 8 części bez obierania skórki( chyba, że ktoś nie lubi)
Ciasto wyjmujemy z lodówki.
Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm i szklanką wycinamy kółka.
Każde kółko obsypujemy cynamonem lub kardamonem układamy kawałek gruszki lub figi,
szerszą częścią na zewnątrz i składamy ciastko na pół.
Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w nagrzanym
do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Próbujcie, smakujcie bo warto.
Dzięki Kasiu.
Poproszę kilka takich usteczek do herbatki.
OdpowiedzUsuńA gdzie dostarczyć ; -) ?
UsuńWspaniałe ci wyszły, z chęcią się poczęstuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCieszę się, że ponownie udało mi się Ciebie zainspirować :) Ale jest jeden problem z tymi ciastkami, zbyt szybko znikają :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie , zdecydowanie za szybko : D.
UsuńDzięki za inspirację. : )