Danie specjalnie przygotowane na konkurs.
Konkursu niestety nie udało się wygrać.
Danie natomiast posmakowało mojemu Mężowi więc to też wygrana :)
Nie wymaga dużo pracy a jest bardzo smaczne
i na długo zagości w mojej kuchni może w Waszej też :)
Składniki:
200 g makaronu fusilli
1 filet z kurczaka
1 gruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki śmietany 30%
3 łyżki masła
1 garść rukoli
Przyprawy
tymianek, sól, pieprz, sos sojowy, cynamon,
Ja to robię tak:
Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy sosem sojowym,szczyptą cynamonu i tymiankiem.
Odstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki.
Cebulę i czosnek kroimy w paski a gruszkę w dowolne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kurczaka aż się zarumieni.
Następnie zdejmujemy go z patelni. Na te samą patelnię dodajemy 2 łyżki masła
i podsmażamy cebulę z czosnkiem i łyżeczką tymianku. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy gruszkę i podsmażamy około 3 minut aż troszkę zmięknie.
Bulion mieszamy z musztardą i wlewamy do cebuli z gruszką, dusimy około 5 minut.
Sos powinien trochę odparować.
Teraz dodajemy kurczaka i dusimy jeszcze około 10 minut pod koniec dodając śmietankę.
Sos powinien zgęstnieć; jeśli nie zgęstniał trzeba jeszcze troszkę pogotować.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany dodajemy do przygotowanego sosu, mieszamy, na koniec dodajemy rukolę.
Tak przygotowany makaron wykładamy na talerz dekorujemy rukola i plastrami świeżej gruszki.
Pałaszujemy od razu bo i nie ma na co czekać.
Smacznego :)
jest super! sprawdzone :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę i zapraszam do skorzystania z innych przepisów :)
UsuńPozdrawiam :)