Takie rogaliki to mój pierwszy raz, zazwyczaj piekła je Mamusia.
Co prawda przepis ma trochę inny ale ta wersja mnie i mojemu Mężowi
bardzo smakowały mimo że nie są bardzo słodkie.
Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu, a na Dzień Św. Marcina jak znalazł.
Składniki:
350 g mąki
2 łyżki jogurtu
1 kostka masła
25 g drożdży
1 łyżka cukru
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie
125 g orzechów drobno posiekanych
75g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Ja to robię tak:
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Owinąć je folia i na 15-20 minut wstawić do lodówki.
Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować, pociąć na trójkąty.
Każdy z nich obsypać orzechami z cukrem i przyprawami.
Zwijać od szerokiego boku tworząc w ten sposób rogalik.
Piec 15 minut w temp 180 stopni.
Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz