środa, 16 kwietnia 2014

Ciasto Cappuccino

Przepis na to ciasto zagościł w moim domu już bardzo dawno , ale w ostatnim czasie robiłam je bardzo rzadko. Dlatego pomyślałam, że przed świąteczny czas do dobry moment żeby odgrzebać stare przepisy. Ciasto jest pyszne i bosko kremowe, w sam raz na święta.



Składniki

Biszkopt
3 jajka
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa cappuccino
400 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappuccino śmietankowego
3/4 kostki margaryny

Masa śmietanowa
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wody
2 łyżki żelatyny

Dodatkowo
3 łyżki startej czekolady

Ja to robię tak:
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białek ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,
dodawać cukier po jednej łyżce, mieszać aż się trochę rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku,do tego momentu mieszam mikserem. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem, dokładnie połączyć składniki, ale mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez 15-18 minut.

Masa Cappuccino: 3/4 szklanki mleka odlać, dodać obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając aż budyń zgęstnieje.Budyń zdjąć z ognia pozostawić do ostygnięcia.
Następnie margarynę rozcieramy na puch dodając po łyżce cappuccino. Na koniec dodać porcjami budyń, dokładnie utrzeć.

Masa śmietanowa:śmietanę ubić na sztywno dodać cukier i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w wodzie.

Ciasto składamy wykładając na biszkopcie masę cappuccino a potem śmietanową, obsypujemy z wierzchu startą czekoladą.

Moi goście byli zachwyceni ciastem, Wasi też będą!

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

4 komentarze: