niedziela, 13 kwietnia 2014

Wiosenne wędzenie

To już ostatni moment żeby pomyśleć o domowej wędlinie na święta Wielkanocne.
Jeszcze zdąży się zapeklować. Wędzenie co prawda wymaga czasu i cierpliwości,
ale smak domowej wędliny wynagrodzi wszystkie trudy.
Warto spróbować.

Składniki
1 szynka( schab, karczek lub filet z indyka ) ok 1,2 kg
1 łyżka czubata saletry spożywczej
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
Ja to robię tak:

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dokładnie oprószyć saletrą i solą oraz natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
Tak przygotowane mięso wkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na około tydzień. Mięso należy odwracać co dziennie żeby równomiernie się zapeklowało.
Filet z indyka wystarczy peklować 4 dni.
Do wędzenia większe kawałki mięsa można zawinąć w sznurek wędliniarski lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Zawinięte w sznurek wyglądają bardziej swojsko.
Sam proces wędzenia trwa około 6 godzin w zależności jak bardzo chcemy uwędzić mięso.
Wędzimy tylko drzewem liściastym, dla lepszego zapachu pod koniec można dodać jałowca.
Po uwędzeniu mięso można sparzyć w gorącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli, ziela angielskiego i liścia laurowego przez około pół godziny( nie gotować!!)
Studzimy mięso i można jeść.

Wyświetlanie wędzonka3.JPG

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza