To moja pierwsze podejście do tego typowo Wielkanocnego ciasta,
bo w moim rodzinnym domu królował sernik i drożdżowe babki. Dlatego mam nadzieje,
że ciasto będzie smakowało moim gościom a nie tylko mojemu mężowi.
Składniki
Ciasto kruche
60 g margaryny
1 jajko
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Posypka orzechowa
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru pudru
aromat migdałowy
Masa pomarańczowa
2 pomarańcze
1 cytryna
100 g cukru
Dodatkowo
1 tabliczka gorzkiej czekolady
płatki migdałów
skórka pomarańczowa
Ja to robię tak:
Ciasto: mąki przesiać, dodać zimną margarynę, posiekać. Dodać pozostałe składniki
i zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wykleić średniej wielkości okrągłą formę,
Nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.
Posypka: orzechy wymieszać z cukrem i aromatem. Wyłożyć równą warstwę na wystudzone ciasto
i lekko docisnąć.
Masa pomarańczowa: Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę.
Z cytryny zetrzeć skórkę, a resztę(bez białej skórki) wkroić do pomarańczy.
Owoce włożyć do garnka zasypać cukrem
i gotować na małym ogniu,aż zrobi się konfitura. Jeszcze gorącą wyłożyć na ciasto z posypką.
Wystudzi.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Udekorować ciasto rozpuszczoną czekoladą i bakaliami.
Gdyby jednak mój dzisiejszy przepis Was nie zainspirował to w zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów blogerów z Opolskiej Blogosfery Kulinarnej może tu znajdziecie swoje inspiracje.
RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT KOCHANI!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz