Chciałam żeby ciasto było mega cytrusowe i bardzo orzeźwiające.
Zrobienie go zajmuje co prawda trochę czasu ale za to jak smakuje.
Musiałam oczywiście wykorzystać do zrobienia ciasta swój nowy nabytek
-blender.
No i oczywiście starałam się żeby było jak najbardziej light.
Nazwę ciasta wymyślił mój Mąż i tak już zostało.
Składniki
Biszkopt kakaowy
3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus pomarańczowo-morelowy
2 średnie pomarańcze
150 g suszonych moreli
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 galaretka pomarańczowa
Masa cytrynowa
1 kostka chudego twarogu
330 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
1 cytryna skórka i sok
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
Dodatkowo
1 galaretka cytrynowa
Ja to robię tak:
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić białka z solą na sztywno, dodać
cukier dokładnie wymieszać, dodać żółtka do tego momentu mieszam mikserem.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, dokładnie połączyć za pomocą
drewnianej łyżki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mus: pomarańcze obrać ze skórki, dodać morele, zblendować. Dodać jogurt,
wymieszać. Na koniec dodać ostudzona galaretkę rozmieszaną w 1/2 szklanki wody
Masa cytrynowa: twaróg wymieszać z cukrem na gładką masę, dodać sok i skórkę
z cytryny, ubitą na sztywno śmietanę i dokładnie wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Dodać do wcześniej przygotowanej masy,
dokładnie połączyć.
Biszkopt przedzielić na dwa blaty. Na pierwszym położyć mus przykryć drugim blatem.
Wstawić do lodówki na około 30 minut żeby mus dobrze stężał.
Następnie położyć masę cytrynową, znów wstawić do lodówki do momentu
aż zgęstnieje. Na koniec wylać galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mąż nie mógł się najeść tym ciastem mam nadzieją ze i Wam będzie smakowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz