wtorek, 20 maja 2014

Drożdżowe Słoneczko

Ostatnie dni należały raczej deszczowych i ponurych, a słońce w tych dniach stało się  towar raczej deficytowy. Dlatego ja postanowiłam upiec słońce licząc na to, że zagości dłużej na niebie niż do tej pory. Chyba jestem czarownicą bo się udało.


Składniki

1/3 kostki świeżych drożdży
150 ml mleka
5 łyżek cukru
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka rozkłócone
75 g masła

Dodatkowo
1/2 puszki masy makowej
1 garść orzechów
1 op. skórki pomarańczowej

Ja to robię tak:
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzać. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem  i 3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei pozostały cukier i mąkę, sól, jajka, resztę mleka i masło. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość.
Masę makową dosmaczyć posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30 cm. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć na środek część masy makowej( kształt małej miseczki). Następnie w odległości około 7 cm ułożyć wianek z pozostałej masy.


Drugą część ciasta rozwałkować na koło o tej samej wielkości co poprzednie i przykryć nim pierwszy blat, docisnąć. Na środku ciast ułożyć małą miseczkę a brzeg ciast pokroić na paski szerokości około 5 cm, tworząc w ten sposób promienie słoneczne. Następnie paski przekręcić na bok tak żeby masa makowa była widoczna, a brzegi "promieni" dokładnie skleć. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.


Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 30 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz