poniedziałek, 12 maja 2014

Drożdżowe racuchy z rabarbarem

To moja dzisiejsza kolacja. Przypomniały mi się zapachy i smaki z dzieciństwa.
Aromatyczne i pachnące ciasto drożdżowe i rabarbar którego zawsze było dużo
w ogródku, znów poczułam się jak mała dziewczynka. Tyle tylko że racuchy zawsze
były z jabłkami, a moje są z rabarbarem dzięki koleżance.
Halinko dzięki za podpowiedź, racuchy są pyszne.


Składniki

1/3 kostki drożdży
4 łyżki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 1/2 szklanki mąki
1 rozkłócone  jajko
szczypta soli
3 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru
olej do smażenia

Ja to robię tak:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i poczekać aż staną się płynne. Dolać ciepłe mleko,
mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie do zaczynu dodać przesianą mąkę i sól,
na końcu jajko. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać rabarbar, pokroić w drobne kawałki, zasypać łyżką cukru i odstawić
aż puści sok. Rabarbar odcedzić z soku i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Racuchy smażyć na małym ogniu (lubią się przypalić) na niewielkiej ilości oleju
na złoty kolor.
Ja swoje podałam z dżemem truskawkowym i jogurtem.








1 komentarz:

  1. Oj zjadłabym takie racuchy, kojarzą mi się z rodzinnym domem :)

    OdpowiedzUsuń