środa, 2 kwietnia 2014

Domowy Chleb

Już od bardzo długiego czasu sama piekę chleb zazwyczaj z zakwasu,
jednak dzisiaj chciałam się podzielić nowym przepisem.
Chleb ma chrupiącą skórkę, jest puszysty i o niebo lepszy od kupnego.



Składniki

1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 kg mąki
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki otrąb owsianych lub słonecznika
1/2 litra wody gazowanej

Ja to robię tak:

Drożdże rozmieszać z cukrem aż staną się płynne, dodać pozostałe
składniki. Ciasto należy dokładnie wymieszać na gładką masę,
może mieć lepką konsystencję.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę, ja przykrywam
wilgotną ściereczką żeby nie wysychało z wierzchu.
Następnie przełożyć do podłużnej formy i odstawić na kolejne pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, wstawić chleb i piec około godziny
aż będzie miał złotą skórkę.

Przepis godny polecenia. Spróbujcie sami to naprawdę nie jest trudne!

3 komentarze: