sobota, 7 marca 2015

Kruche Ciasto z Pomarańczą i Bezą

Ciasto jest pyszne , mocno pomarańczowe i co najważniejsze szybkie w wykonaniu.
Wiem już na pewno że będzie częstym gościem na moim stole,
bo do kawusi pasuje jak ulał.




Składniki :

 Ciasto
1 1/2 szklanki maki
2 łyżki cukru pudru
150 gr masła
3 łyżki wody
kilka kropel olejku pomarańczowego
szczypta soli

Masa pomarańczowa
2 pomarańcze sok i skórka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 żółtka
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła

Beza
3 białka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ja to robię tak:

Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Wylepiamy nim dno i boki tortownicy (ok 20 cm)nakłuwamy widelcem
i na jakieś 30 minut wstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Ciasto przykrywamy papierem
i obciążamy grochem.
Wstawiamy do piekarnika na początek 20 minut w temp. 200 stopni.
Potem ściągamy papier wraz z grochem i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Masa pomarańczowa: wszystkie składniki oprócz masła, dokładnie mieszamy w garnuszku.
Stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Na koniec dodajemy masło, mieszamy i ciepła wykładamy na upieczony spód.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, a następnie mąkę.
Tak przygotowaną bezę wykładamy ma masę pomarańczową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 210 stopni.



3 komentarze:

  1. Wyjątkowo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, ciasto było przepyszne :) Zostało mi akurat trochę kruchego ciasta z szarlotki wiEC myślę sobie co by tu zrobić, patrzę mam pomarańcze wiec szukam jakiegos ciekawego przepisu i trafiłam na ten. Rewelacyjny przepis a ciasto mega! Polecam.

    OdpowiedzUsuń