środa, 5 lutego 2014

Schabowe Cypiski

Ta wersja schabu zagościła w moim domu już dosyć dawno
tylko w większej wersji niż ta którą dzisiaj proponuję.
Właściwa nazwa tego dania to "schab po zbójnicku".
Ja zrobiłam mini wersje no i oczywiście zmodyfikowałam przepis po swojemu.
Jakby tego było mało zrobiłam wersję dla siebie i dla Męża.

Składniki na 8 porcji

16 plasterków schabu grubości 0,5 cm
8 plasterków boczku surowego wędzonego
8 suszonych pomidorów
16 krążków cebuli

Przyprawy do marynaty:
sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek,
czerwona papryka, oliwa z suszonych pomidorów

Dodatkowo-patyczki do szaszłyków i olej do smażenia.

Ja to robię tak:
Składniki marynaty dokładnie połączyć i natrzeć nimi schab.
Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Składanie Cypisków:
schab , potem cebula, suszony pomidor,boczek, znów cebula i na końcu schab.
Tak przygotowaną "kanapkę" spinamy patyczkiem do szaszłyków.
Na patelni obsmażamy "kanapkę" z obu stron. Przekładamy do naczynia
żaroodpornego, przykrywamy i wstawimy do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika na 90 minut.

W wersji dla Męża podałam schab z pieczonymi ziemniakami
(obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i pół godziny moczyć w wodzie,
dokładnie odcedzić,przyprawić solą, ziołami prowansalskimi i papryką,
polać łyżką oliwy, mieszać i na około 30 minut wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni)
i czerwona kapustą.



Wersja dla mnie z brokułami, makaronem tagliatelle i sosem serowym
własnej roboty(zrobić  zasmażkę z 1 łyżki margaryny i 1 łyżki mąki,dolać 300 ml
wody,zagotować, dodać serek topiony 100g, znów zagotować, mieszać, żeby nie wykipiało,
przyprawić pieprzem i papryką czerwoną, ewentualnie solą)











 


5 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie Walentynkowym :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie ta czekolada z kardamonem? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukaj Kochana "Gorąca czekolada" trzy posty wcześniej. ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. A do czego potrzebny jest boczek wędzony?

    OdpowiedzUsuń
  5. Już poprawiłam niedopatrzenie, a boczek ma być między pomidorami a cebulą. :)

    OdpowiedzUsuń