poniedziałek, 10 lutego 2014

Łopatka z cynamonem dla Zakochanych

Dziś w mojej kuchni rządzi Mąż. Ponieważ uwielbia mięso,
chyba każde, zaproponował na obiad łopatkę.
Zgodziłam się,choć trochę niechętnie.Moje zaskoczenie było ogromne
kiedy okazało się, że łopatka jest na słodko ale bez przesady
z cynamonem, miodem i piwem.
Niebo w gębie!!!!!!!!!!


Składniki

0,5 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
1 szklanka piwa
1 szklanka bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
2 liście laurowe
1 mała laska cynamonu
5 goździków

Dodatkowo
sól, pieprz, mąka, majeranek(szczypta), olej do smażenia

Ja to robię tak:
A w zasadzie Mąż

Łopatkę pokroić w grubszą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.
Obsmażyć na złoty kolor i odstawić.
Cebule i czosnek pokroić w kostkę.
Do rozgrzanego garnka włożyć miód,cebulę, czosnek, liść laurowy,
laskę cynamonu, majeranek oraz goździki i wszystko podsmażyć(około 2 minut).
Dodać piwo i zagotować. Następnie włożyć mięso i zalać bulionem.
Dusić pod przykryciem około 1 godziny.



Nie zdążyłam sfotografować obiadu, takie było pyszne.
A tylko tyle zostało na kolację.
Myślę,że przepis godny polecenia na Walentynkowy obiad albo kolację.

2 komentarze:

  1. Aniu, tak pysznie to danie wygląda,że dziś popołudniu zabieram się pichcenia. Powiem jeszcze,że mięsna nie jestem, ale CYNAMON w tym daniu mnie przekonał !

    OdpowiedzUsuń
  2. Popołudniu nie dam rady ale wieczorem jestem na degustacji! :)

    OdpowiedzUsuń