Moja propozycja na Karnawał z ciasto francuskiego i jabłek,
które często goszczą w moim domu.
Proste w wykonaniu, pyszne i jabłkowe ciasteczka.
Składniki na 15 sztuk
1 płat ciasta francuskiego
2 jabłka
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki cynamonu
szczypta kardamonu
Ja to robię tak:
Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda ale nie obierać ze skórki!
Następnie pokroić na cieniutkie plasterki grubości 2 mm.
W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
Do wrzącej wody wrzucić plasterki jabłek i gotować około 2 minut.
Wyjąc i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto francuskie pokroić na paski szerokości 1,5 cm wzdłuż krótszego boku.
Cukier puder, cynamon i kardamon wymieszać i posypać nimi ciasto.
Plasterki jabłek układać na paskach ciasta, tak żeby sporo wystawały za ciasto.
Na końcu zostawić 2 cm wolnego ciasta (bez jabłka) i zwinąć różyczki
koniec ciasta zawijając pod spód.
Różyczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i posypać
cynamonem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przestudzone różyczki można posypać cukrem pudrem.
piękne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńSliczne, taki wiosenny bukiecik :)
OdpowiedzUsuń