czwartek, 26 czerwca 2014

Papanasi -węgierskie pączki

Dużo czasu minęło od ostatniego posta ale postaram się to szybko nadrobić. Dzisiaj przedstawiam przepis na węgierskie pączki przypominające trochę nasze oponki. Podane z bitą śmietaną i konfiturą albo dżemem na pewno zagoszczą w Waszym domu. Ja byłam nimi zachwycona. Nie są też specjalnie pracochłonne, warto wypróbować ten przepis.


Składniki:

1 kostka białego sera
120 g maki
1 jajko
1 cukier waniliowy
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do smażenia
Do dekoracji bita śmietana i dżem lubkonfitura

Ja to robię tak:
 
Ser mieszamy z jajkiem i cukrem, dodajemy przesianą mąkę razem z sodą i ponownie mieszamy. Masa może być dość lepka(można trochę podsypać mąka jeśli bardzo się klei). Z tak przygotowanej masy formujemy placek w którym wycinamy kółka, szklanka o dużej średnicy. Następnie w tych kołach kieliszkiem wycinamy mniejsze kulki-przypomina to nasze oponki tylko są o wiele większe. Kulek i oponek powinno być tyle samo. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ma złoty kolor. Odsączamy na papierze. Podajemy układając najpierw  oponkę, łyżkę dżemu, kleks śmietany a na wierzchu kulka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz