czwartek, 22 października 2015

Śledź w Śmietanie

Śledź nie jest moją ulubioną rybą i nie robię go zbyt często.
Ale ten wyszedł taki dobry, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.
Śledź w śmietanie z dodatkiem majonezu , do tego jabłko i ogórek, pycha.
Pewnie jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. No i nie będę już musiała prosić
Mamy żeby przygotowała porcję dla mojego Męża.


Składniki :

4 płaty śledziowe
1 szklanka mleka
1 łyżeczka miodu
1 jabłko
1 ogórek konserwowy
1/2 cebuli
150 ml śmietany
2 łyżki majonezu
pieprz, sól, cukier

Ja to robię tak:

Siedzie zalewamy szklanką zimnego mleka z miodem (odlewamy troszkę mleka
i podgrzewamy żeby rozpuścić miód), odstawiamy na minimum 4 godziny
a najlepiej na całą noc do lodówki.
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
podobnie postępujemy z ogórkiem. Cebule kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy pozostałe składniki.
Przyprawiamy na początek pieprzem i cukrem z solą ostrożnie.
Śledzie wyciągamy z mleka, odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy  w paski.
Do przygotowanego sosu dodajemy pokrojonego śledzia i delikatnie mieszamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz