wtorek, 1 marca 2016

Placki z Kalafiora

Lubicie placki, ja bardzo, najlepiej cieniutki i chrupiące.
Te z kalafiora cieniutkie nie będą ale chrupiące jak najbardziej.
Przy tym są pyszne i mogą być całkiem zdrowe.
Mąkę zastąpiłam otrębami owsianymi a olej zwykły na kokosowy.
Wegetarianie też będą zadowoleni.



Składniki:

1 średni kalafior
1 cebula
2 jajka
3 łyżki zmielonych otrąb owsianych
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia

Ja to robię tak

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie al dente. Studzimy i rozdrabniamy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kalafiora.
Następnie dodajemy pozostałe składniki (jajko, otręby i koper)
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju kokosowego,
łyżką nakładamy placki i smażymy na złoty kolor.
Ja swoje podałam z jogurtem greckim.
Było przepysznie.








4 komentarze:

  1. Kalafiorowych placuszków jeszcze nie jadłam,apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,są pyszne :) Nawet mój Mąż się zajada :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kotleciki kalafiorowe:)

    OdpowiedzUsuń