czwartek, 21 listopada 2013

Ciasto z cytrynowym kremem i piwną galaretką

Mój pierwszy blog, pierwszy post i ogromne emocje czy coś z tego będzie.
Mam ogromną nadzieję że tak! A wszystko to za namową koleżanek z pracy. Dziękuję Wam Dziewczyny!!!!!
Ponieważ nazwa do czegoś zobowiązuje więc zaczynam od czegoś mocno cytrynowego,
a mianowicie od ciasta cytrynowego.Uwielbiam słodkości.

Składniki

Biszkopt

4 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżka mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem cytrynowy

400ml jogurt grecki
250ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki lemon curd
2 łyżki żelatyny

Galaretka piwna

500ml piwa cytrynowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru


Ja to robię tak:

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę następnie powoli dodajemy cukier. Kiedy masa już będzie gładka dodajemy po jednym żółtku.
Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok 20 minut w temp.180 stopni.

Krem cytrynowy: jogurt ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lemon curd(przepis na lemon curd innym razem) W około 1/2 szklanki gorącej wody rozrabiamy żelatynę. Kiedy ostygnie dodajemy do jogurtu. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Łączymy obie masy.

Galaretka piwna:piwo przelewamy do garnka i podgrzewamy ale nie gotujemy,dodajemy oba cukry. Rozrabiamy żelatynę w 1/3 szklanki gorącej wody i łączymy z piwem. Zostawiamy galaretkę do ostygnięcia.

Biszkopt dzielimy na trzy części, przekładamy kremem, na wierzch galaretka.

       Moje ciasto wyszło tak. Pysznie prawda!!!!!


Tylko nad zdjęciami muszę popracować.

4 komentarze:

  1. Pierwszy blog, pierwszy post i pierwszy komentarz.
    Brawo Anusia :) u mnie dzisiaj też cytrynowo.
    Życzę wytrwałości i radości z blogowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za życzliwość i cierpliwość poproszę o więcej! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piwna galaretka? Zaciekawiłaś mnie :)
    Baw się dobrze blogując :) Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo to ciekawy pomysł i smaczny!
    Dziękuję.
    Zapraszam częściej. : )

    OdpowiedzUsuń