wtorek, 12 sierpnia 2014

Jabłecznik light

Dietetyczne ciasto, bo jakie miało by być jak człowiek chce się zdrowo odżywiać.
Kruche ciasto z serem chudym zamiast margaryny, zamiast cukru -fruktoza no i mąka zamiast 
zwykłej, razowa pełnoziarnista. Ciasto może nie prezentuje się jakoś specjalnie ale smakuje wybornie.


Składniki:

Ciasto
1 kostka sera chudego
300 gr mieszanki mąki razowej pszennej, żytniej i płatków owsianych(zmielonych)
100 ml mleka
70 ml oleju
2 łyżeczki proszku
2 czubate łyżki fruktozy
szczypta soli

Nadzienie

5 jabłek
2 łyżki fruktozy
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny


Ja to robię tak:

Ciasto: ser zemleć, rozetrzeć z mlekiem, olejem i fruktozą na gładką masę. Można utrzeć mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do sera i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.

Nadzienie: jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do rondla, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy fruktozę oraz cynamon. Dusimy tak długo żeby puściły sok,następnie dodajemy kisiel rozrobiony w wodzie. Mieszamy aż masą zgęstnieje.

Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy spód
i brzegi okrągłej  blaszki. Potem wykładamy przygotowane jabłka i przykrywamy je drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy ok 60 min w temp 180 stopni.
Ciasto nie jest zbyt słodkie dlatego z wierzchu można posypać fruktozą wymieszaną z cynamonem.
 

3 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, naprawdę :) chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń