czwartek, 5 lutego 2015

Zupa - Krem z zielonego ogórka

To co prawda nie sezon na ogórki, ale odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką
Thermomisia próbuję gotować co tylko się da.
Krem z ogórka okazał się być wyjątkowo smaczny i w dodatku mało kaloryczny.
Poza ty to pierwszy wpis w tym roku, więc musi być coś ekstra.


Składniki:

70 g ryżu białego
1/2 cebuli
1 ogórek pokrojony na kawałki ok 400g
1/2 szklanki bulionu warzywnego
100 g śmietany18 %
4 łyżki koperku
700 ml wody
pieprz czarny

Ja to robię tak:

Ryż zmiksować na pył. Cebulę i ogórka drobno pokroić lub zblendować.
Przełożyć do garnka, wlać wodę ,bulion i ryż, gotować ok 12-15 minut .
Następnie dodać śmietanę, koperek i pieprz, gotować jeszcze ok 2-4 minuty.
Jeśli zupa będzie za mało kremowa można ją jeszcze zblendować.
Podawać z grzankami i serem pleśniowym.

Kasiu dzięki za pomoc !

2 komentarze: