wtorek, 3 marca 2015

Ciasto z Brzoskwiniami

Plan na ciasto był zupełnie inny. Miał być ciemny biszkopt i wiśnie.
Wszystko znalazłam w domu oprócz wiśni ale nie żałuję bo cisto wyszło bardzo smaczne.
Biały biszkopt, masa budyniowo-śmietanowa z brzoskwiniami, herbatniki no i czekolada.
Możliwe, że będzie jednym z tych ciast do których będę często wracać.


Składniki :

Biszkopt
4 jajka
6 łyżki cukru
7 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Masa budyniowo-śmietanowa
500 ml śmietanki 30%
1 budyń śmietankowy
2 galaretki brzoskwiniowe( u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa)
1 puszka brzoskwiń


Dodatkowo
24 herbatniki
1 tabliczka czekolady

Ja to robię tak : 

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Studzimy.
Masa: na soku z brzoskwiń i wodzie (razem powinno być 500ml ) gotujemy budyń.
Kiedy jest już gęsty zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki i mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia .
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Mieszamy na gładką masę i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt, dosyć szybko gęstnieje.
Na wierzchu układamy herbatniki (można je namoczyć w soku albo jakimś alkoholu)
Ciastka polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Wstawiamy na co najmniej godzinkę do lodówki.
Wyszło naprawdę smaczne.


8 komentarzy:

  1. Proszę podać rozmiar blachy do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. wsypujemy galaretki i mieszamy. ? Tzn suche proszki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę użyć 300 ml smietanki i 1 galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Masa może byś tylko nieco mniej gęsta.

      Usuń
  4. Ugotowany budyń miksujemy z bitą smietanką czy mieszamy ?

    OdpowiedzUsuń