piątek, 21 sierpnia 2015

Makaron pappardelle z sosem z serowo-szpinakowo-brokułowym

Oboje z Mężem chcieliśmy na obiad makaron tyle, każde z nas inny.
Ja chciałam z sosem serowym i brokułami a On ze szpinakiem.
Trzeba był pójść na  kompromis i powstał sos,
którego nigdy wcześniej nie robiłam.
Efekt, wyszedł sos obłędnie pyszny,
napewno jeszcze do niego wrócę, nie raz.



Składniki:

250 g świeżego szpinaku
125 g brokułu, same różyczki
125 g białego sera
125 g sera feta
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1 łyżka startego parmezanu
szczypta pieprzu
125 g makaron papperdelle


Ja to robię tak:

Na patelni roztapiany masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy się lekko ze złoci dodajemy brokuł i smażymy około 5 minut,
Często mieszając żeby czosnek się nie przypalił.
Potem dodajemy szpinak i dusimy następne 5 minut. Następnie dodajemy oba sery,
mieszamy i dusimy następne kila minut aż brokuł będzie miękki.
Pod koniec dodajemy śmietankę i parmezan,gotujemy krótka chwile,
aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy pieprzem,
nie solimy bo feta jest dość słona.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gotowy makaron polewamy sosem .


Polecam na szybki piątkowy obiad.

2 komentarze:

  1. Ha ha ale u mnie na blogu jutro podobnie :) Jak by powiedziała moja Dominika: zacny ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń