środa, 13 kwietnia 2016

Cytrynowiec

W końcu, jak Cytrynowa Kuchnia to i Cytrynowiec być musi.
Ciasto smakuje i wygląda obłędnie.
Lekki budyniowy krem i orzeźwiająca pianka to dobre połączenie.
Wbrew pozorem ciasto nie jest kwaśne ale przyjemnie orzeźwiające.
Wszystkim gościom bardzo smakowało.


Składniki:

Biszkopt
4 jajka
6 łyżki cukru
7 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Poncz 
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru

 Masa Budyniowa
sok z 2 cytryn dużych
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła

 Pianka Cytrynowa 
500 ml śmietanki 36%
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

Lukier
4 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
24 herbatniki

Ja to robię tak:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Poncz: składniki mieszamy i nasączamy wystudzony biszkopt.
Masa budyniowa: sok z cytryny wraz z wodą i cukrem zagotowujemy.
W 1/2 szklanki wody mieszamy budynie. Wlewamy do gotującej się wody
i dość intensywnie mieszamy bo masa szybko gęstnieje.
Przygotowany budyń studzimy.
Masło ucieramy aż będzie białe i po łyżce dodajemy budyń.
Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.
Pianka cytrynowa: galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy
do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder
a na koniec przestudzoną galaretkę. Piankę wykładamy na ciasto.
Na wierzch układamy herbatniki lekko je dociskając.
Lukier: do cukru pudrem dodajemy sok z cytryny tyle żeby lukier nie był
zbyt gęsty i można go było rozsmarować na cistach.
Dekorujemy i na kilka godzin wkładamy do lodówki.






4 komentarze: