niedziela, 3 sierpnia 2014

Karpatka z owocami

Ciasto miało być szybkie, proste w przygotowaniu i obłędne w smaku.
Szybki przegląd lodówki i szafek z czego można zrobić ciasto i wybór padł na karpatkę.
Jedno z moich ulubionych, ale ponieważ jestem na wiecznej diecie, w moim domu gości raczej rzadko. Przepis na Karpatkę cytrynową jest już u mnie na blogu ale nie w wersji z owocami i sama byłam zachwycona efektem. Ciasto nie przypomina typowej karpatki, jest zaskakujące bo kto by się spodziewał w niej owoców w dodatku kwaśnych jeżyn.
W pracy karpatka zrobiła furorę.



Składniki

Ciasto
1/2 szklanka wody
1/4 kostki margaryny( masła )
1/2 szklanka mąki
3 jajka
szczypta proszku do pieczenia

Krem karpatkowy cytrynowy
300 ml mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1czubata łyżka mąki zwykłej
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4kostka margaryny
1 galaretka cytrynowa
1/3 szklanki wody

Owoce: maliny i jeżyny.

Ja to robię tak:
Ciasto: w garnku margarynę i wodę doprowadzić do wrzenia, dodać
mąkę i energicznie mieszać ok 3 minut. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia
się do garnka ani łyżki. Ciasto odstawić na chwile do ostygnięcia.
Następnie dodać 1 jajka wymieszać łyżką żeby ochłodzić ciasto.
Potem kolejne 2 ale już mieszać ręką. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję,
ale dosyć lepką.
Ciasto piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Z podanej porcji upiec jeden blat ciasta który należy podzielić na dwie równe części.
.
Krem: 1/4 szklanki mleka odlać, dodać obie mąki ,dokładnie wymieszać,
resztę zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę
energicznie mieszając aż budyń zgęstnieje. Budyń zdjąć z ognia i pozostawić
do ostygnięcia.Ostudzony budyń mieszamy z miękką margaryną dodając po łyżce,
aż otrzymamy puszysty krem.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Przestygnięty dodajemy do kremu
i energicznie mieszamy.
Kremem smarujemy obie części ciasta jedną z wierzchu(spodnią) i drugą od wewnątrz.
Pomiędzy obie części ciasta wkładamy owoce. Tak przygotowaną karpatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny.



4 komentarze:

  1. :) wow .... jakże ona pięknie wygląda!!
    Oszałamiający deser na letnie upalne dni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale się nie dziwię, że zrobiła furorę - wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń