sobota, 11 października 2014

Sernik z musem brzoskwiniowym

Do zrobienia tego sernika namówił mnie mój Mąż- Fan sernika chyba w każdej postaci.
Miałam do dyspozycji tylko zdjęcie tego cuda, bez przepisu niestety. Kilka dni zbierałam
się do jego zrobienia i wreszcie nadszedł ten dzień, a w zasadzie noc.
Prezentuje się tak jak na zdjęciu które przyniósł mój Mąż, a jak smakuje?!!!
Żałuję, że tak zwlekałam z jego zrobieniem.




Składniki

Spód:
14 herbatników
2 łyżki masła
2 łyżki miodu

Masa serowa:
1 kostka sera chudego
400 ml jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody

Mus brzoskwiniowy
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 l wody

Ja to robię tak:
Spód: herbatniki zmielić, dodać do nich roztopione masło i miód, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowana masą wyłożyć dno tortownicy (21 cm) i wstawić do lodówki.

Masa serowa: żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Ser, jogurt i cukier zblendować na gładką masę. Śmietanę ubić na "sztywno",
następnie po łyżce dodawać przygotowaną masę serowo-jogurtową.
Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze chwile miksować.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki.

Mus:galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie
odsączyć z zalewy i zmielić na gładką masę. Następnie dodać do nich galaretkę. Tak przygotowany mus delikatnie wylać na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.



Mąż zachwycony. Spróbujcie, Wy tez będziecie.

6 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik takie doprecyzowany, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, jest naprawdę pyszny i wart poświęconego mu czasu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda naprawdę cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można wiedzieć o jakiej wadze ta kostka sera?



    OdpowiedzUsuń