piątek, 3 kwietnia 2015

Babka Majonezowa

Pierwszy raz taką babką poczęstował mnie Kasia i byłam nią zachwycona.
Lekka, puszysta można powiedzieć delikatna jak piórko.
Postanowiłam i ja przygotować ją na Święta.
Dzięki Kasiu za inspiracje.



Składniki :

4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
4 łyżki majonezu
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
kilka kropli aromatu cytrynowego

Ja to robię tak :

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodać cukier waniliowy i po łyżce cukru.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Do tego momentu używam miksera.
Mąki przesiać i razem z proszkiem dodać do masy jajecznej,
wymieszać drewnianą łyżką.Na koniec dodać sok z cytryny, aromat i majonez.
Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Proszę bardzo :) U mnie to hit tych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie hitem będzie chyba inne ciasto ale o tym w innym wpisie ;)

      Usuń