Pyszny, klasyczny włoski deser dziś u mnie wersji light.
Gotowany na mleku zamiast tłustej śmietanki i miód zamiast cukru.
Do tego owocowy mus. Pyszności.
Składniki:
Panna Cotta
1/2 litra mleka
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
3 łyżki żelatyny
skórka otarta z połowy cytryny
Mus brzoskwiniowy
6 połówek brzoskwiń z puszki
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki świeżego imbiru
Ja to robię tak:
Panna Cotta: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Dodać do mleka i zagotować.Zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody około 1/4 szklanki.
Kiedy mleko trochę przestygnie dodać miód, skórkę z cytryny i żelatynę.
Wymieszać i przelać do foremek. Kiedy mleko całkiem wystygnie,
wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Mus brzoskwiniowy: zmiksować odcedzone z zalewy brzoskwinie, dodać miód
i imbir. Gotowe.
Aby wyciągnąć deser z foremki należy go na krótką chwilę zanurzyć w gorącej wodzie
i wyłożyć na talerz do góry dnem.
Lekko, pysznie i dietetycznie.
świetny deser :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, ale najbardziej zachwycony jest mój Mąż. :)
Usuń