wtorek, 5 maja 2015

Panna Cotta w odchudzonej wersji

Pyszny, klasyczny włoski deser dziś u mnie wersji light.
Gotowany na mleku zamiast tłustej śmietanki i miód zamiast cukru.
Do tego owocowy mus. Pyszności.


Składniki:

Panna Cotta
1/2 litra mleka
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
3 łyżki żelatyny
skórka otarta z połowy cytryny

Mus brzoskwiniowy
6 połówek brzoskwiń z puszki
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki świeżego imbiru

Ja to robię tak:

Panna Cotta: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Dodać do mleka i zagotować.Zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody około 1/4 szklanki.
Kiedy mleko trochę przestygnie dodać miód, skórkę z cytryny i żelatynę.
Wymieszać i przelać do foremek. Kiedy mleko całkiem wystygnie,
wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Mus brzoskwiniowy: zmiksować odcedzone z zalewy brzoskwinie, dodać miód
i imbir. Gotowe.

Aby wyciągnąć deser z foremki należy go na krótką chwilę zanurzyć w gorącej wodzie
i wyłożyć na talerz do góry dnem.

Lekko, pysznie i dietetycznie.


2 komentarze: