piątek, 11 września 2015

Dżem z borówki amerykańskiej

To był mój pierwszy raz z borówkami ;) a tak na poważnie
to dżem z borówek okazał się HITEM.
Wypróbujcie ten przepis bo naprawdę warto, prosty w przygotowaniu i obłędny w smaku.
Ma dotrwać do zimy ale obawiam się że się nie uda. Mój Mąż je dżem co dziennie
i nie może się najeść, a borówki się kończą.



Składniki:

1 kg borówki amerykańskiej
1/2 kg cukru
1 cytryna sok i skórka

Ja to robię tak:

Umyte borówki osuszmy i miksujemy ale tak żeby zostało jeszcze trochę całych owoców.
Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy sok oraz skórkę z cytryny
i smażymy około 30 minut mieszając od czasu do czasu żeby dżem się nie przypalił.
Dżem nie potrzebuje żadnych substancji żelujących, gdyż borówka jest bogata w pektyny.
Gotowy dżem, jeszcze gorący przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków
zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Dzięki temu nie trzeba będzie ich pasteryzować.



4 komentarze:

  1. Borówka to jedyne owoce których ja nie przerabiam. Dostaje już gotowe dżemiki od mamy :-P Potwierdzam są pyszniutkie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem jest obłędnie pyszny :-D Ja robiłam go pierwszy raz ale napewno nie ostatni :)

      Usuń