środa, 7 października 2015

Ryż na Mleku z Jabłkiem

Ryż na mleku to dla mnie smak dzieciństwa tak jak grysik, czy budyń.
Jabłka, cynamon i kardamon to smaki które się doskonale łączą i które uwielbiam.
Doskonały pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie albo jako deser.
Wszystko zależy od tego kiedy przyjdzie Wam na to ochota.
Lekkie i pyszne można by powiedzieć dietetyczne danie.



Składniki:

1 torebka ryżu
2 jabłka
1 szklanka mleka
1 łyżka żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka brązowego cukru

Ja to robię tak:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Umyte, obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przekładamy na patelnię, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, posypujemy
brązowym cukrem, cynamonem i kardamonem.
Dodajemy żurawinę i smażymy aż jabłka puszczą sok i zmiękną.
Ugotowany ryż przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy mlekiem.
Dodajemy cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie mleko.
Często mieszamy żeby ryż się nie przepalił.
Tak przygotowany ryż przekładamy do pucharków i dekorujemy usmażonymi jabłkami.





2 komentarze: