poniedziałek, 5 maja 2014

Fale Dunaju z borówkami

Ciasto choć bardzo popularne pierwszy raz gości w moim domu. Biszkoptowe, delikatne
w mojej wersji z borówkami. Do tego krem budyniowo - maślany i obowiązkowo czekolada. Okazało się nie być bardzo pracochłonne, pewnie jeszcze zagości na moim stole.
 

Składniki

Ciasto
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
150 ml oleju rzepakowego
150 ml mleka i 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
35 dag borówek

Krem
400 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
100 gr czekolady
2 łyżeczki masła

Ja to robię tak:
Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Dodawać po łyżce cukier i ubijać aż cukier się trochę rozpuści.
Następnie dodać po jednym żółtku nadal ubijając.
Do tej masy delikatnie wlać olej i wymieszać.Na koniec dodać po łyżce przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem na przemian z mlekiem-mieszać drewnianą łyżką.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć jasną część ciasta,
potem ciemną a na koniec wysypać owoce.
Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni
do tak zwanego suchego patyczka.
Krem:  3/4 szklanki mleka odlać, dodać obie mąki i dokładnie wymieszać.
Resztę zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka
wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając aż budyń zgęstnieje.
Budyń zdjąć z ognia pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masło rozcieramy na puch dodając sok z cytryny
i porcjami budyń, dokładnie utrzeć.
Na przestygnięte ciasto wykładamy krem i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie roztapiamyw kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem.
Na schłodzonym kremie rozsmarowujemy czekoladę i gotowe.
Ciasto należy wstawić do lodówki na około 2 godziny żeby dobrze stężało,
choć najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.


6 komentarzy:

  1. I dlaczego ja go nie testowałam ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, jest jeszcze szansa!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z borówkami jeszcze nie robiłam :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może borówka nie prezentuje się tak fajnie jak wiśnie ale pysznie smakuje. : )

      Usuń
  4. jejku...ciekawe czy dałbym rady zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest trudne w wykonaniu ani pracochłonne, warto spróbować! : )

      Usuń