piątek, 17 października 2014

Styropian- czyli sernik bez sera

Słyszałam o tym cieście już dawno i długo się zbierałam żeby je upiec,
a teraz żałuję bo jest naprawdę pyszne. Można powiedzieć niebo w gębie.
Taki sernik bez sera, do tej pory myślałam, że to niemożliwe a jednak.
Gorąco polecam, ja swój zrobiłam z malinami ale myślę,że inne owoce też się sprawdzą.


Składniki:  

Ciasto

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanową

2 śmietany 18% po 400 ml
1 jogurt grecki 400 ml
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Dodatkowo maliny

Ja to robię tak:

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i cukier. Masło kroimy w kostkę,
dodajemy do mąki i rozgniatamy na kruszonkę, na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części i chowamy do zamrażarki na co najmniej pół godziny.
Masa: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy po łyżce oba cukry
i budyń, miksujemy. Do tak przygotowanej piany dodajemy śmietanę i jogurt,
delikatnie mieszamy żeby piana nie opadła.
Formę do pieczenia (prostokątną) wykładamy papierem i ścieramy jedną część ciasta
najlepiej na tarce o dużych oczkach. Następnie wylewamy masę śmietanową,
posypujemy malinami, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, chociaż ciężko było się powstrzymać.

6 komentarzy:

  1. O mniami! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.I tak smakuje, przepis warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten nibyserniczek:) A Twój w dodatku ma owoce- trudno się mu oprzeć..

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Ci wyszedł!
    Ja takie lubię, bo są cudownie delikatne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję. To prawda jest tak delikatny, że mój Mąż Fan Sernika nie poznał że tam nie ma sera.

    OdpowiedzUsuń