środa, 11 listopada 2015

Rogaliki Orzechowe Krucho-Drożdżowe

Takie rogaliki to mój pierwszy raz, zazwyczaj piekła je Mamusia.
Co prawda przepis ma trochę inny ale ta wersja mnie i mojemu Mężowi
bardzo smakowały mimo że nie są bardzo słodkie.
Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu, a na Dzień Św. Marcina jak znalazł.



Składniki:

350 g mąki
2 łyżki jogurtu
1 kostka masła
25 g drożdży
1 łyżka cukru
2 jajka
szczypta soli

Nadzienie
125 g orzechów drobno posiekanych
75g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Ja to robię tak:

Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Owinąć je folia i na 15-20 minut wstawić do lodówki.
Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować, pociąć na trójkąty.
Każdy z nich obsypać orzechami z cukrem i przyprawami.
Zwijać od szerokiego boku tworząc w ten sposób rogalik.
Piec 15 minut w temp 180 stopni.
Ostudzić, posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz