piątek, 6 listopada 2015

Wuzetka z Wiśniami

Dawno już nie robiłam tego ciasta, bo też nie było specjalnej okazji
żeby je zrobić, do niedawna.
Impreza urodzinowa mojej Mamusi to było to.
Lepsza okazja nie mogła się trafić.
Ciasto cieszyło się ogromną popularności i żeby nie było :)
to nie było jedyne ciasto ;).



Składnik:

Biszkopt
4 jajka
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wiśniowa
1 słoik wiśni 720 ml
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Masa śmietanowa  

500 g sera białego
100 g jogurtu
150 g cukru
400 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
sok z jednej cytryny

Dodatkowo
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Ja to robię tak:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę oraz kakao przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Masa wiśniowa: wiśnie odcedzamy. Na soku wraz z cukrem gotujemy budyń
zagęszczając go mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie
-około pół szklanki, wsypujemy wiśnie,
mieszamy i przekładamy na pierwszy blat ciasta. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy na sztywno.
Ser blendujemy razem z jogurtem i cukrem na gładką masę.
Dodajemy sok z cytryny i mieszamy za pomocą miksera.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, studzimy i dodajemy do sera.
Do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce ubitą śmietanę, zostawiając 1/4 do dekoracji.
Miksujemy na małych obrotach żeby masa była puszysta.
Na koniec dodajemy żelatynę.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wiśnie, przykrywamy drugim blatem ciasta.
Na wierzchu rozsmarowujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Wstawiamy do lodówki tak na dwie godziny.
Gotowe.
Smacznego.



2 komentarze: