wtorek, 15 września 2015

Ciasto z Dżemem, Marcepanem, Kremem Śmietanowym i Bezą

Wam też się to zdarza, macie ochotę na coś słodkiego
ale jeszcze nie wiadomo co to jest?
Nawet nie wiadomo czy już ktoś to wymyślił? ;)
Mnie to przydarzyło się ostatnio. Szukałam inspiracji na wszystkie możliwe
sposoby i nic. Dopóki nie porozmawiałam z Kasią.
A oto efekt.


Składniki:

Biszkopt
2 jajka
4 żółtka
5 łyżek cukru
4 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy
500 ml śmietanki 30%
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany

Beza
4 białka
3/4 szklanki cukru(drobnego)
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo
1 słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej 
20 dag marcepana

Ja to robię tak:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera. Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem oraz kakao
dodajemy do masy jajecznej,mieszamy drewnianą łyżką.
Pieczemy w prostokątnej blaszce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

Krem: śmietankę ubijamy, kiedy zaczyna gęstnieć dodajemy jogurt i dalej ubijamy,
dodając cukier i fix do śmietany. Masa powinna mieć dosyć zwartą konsystencje
żeby nie spływała z ciasta. Można dodać jeszcze jeden fix jeśli jest za rzadka.

Beza: białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy cukier i miksujemy
tak długo aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet i mąkę.
Tak przygotowaną masę przekładamy do tej samej formy w której był pieczony
biszkopt i pieczemy, najpierw w 150 stopniach przez około15 minut.
Potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy nie wyciągając z piekarnika przy uchylonych drzwiczkach.

Składamy ciasto. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem, Na niego ścieramy
marcepan na tarce o dużych oczkach.
Na nim rozsmarowujemy krem, a na wierzch układamy bezę.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Zachęcam do wypróbowania, warto.

piątek, 11 września 2015

Dżem z borówki amerykańskiej

To był mój pierwszy raz z borówkami ;) a tak na poważnie
to dżem z borówek okazał się HITEM.
Wypróbujcie ten przepis bo naprawdę warto, prosty w przygotowaniu i obłędny w smaku.
Ma dotrwać do zimy ale obawiam się że się nie uda. Mój Mąż je dżem co dziennie
i nie może się najeść, a borówki się kończą.



Składniki:

1 kg borówki amerykańskiej
1/2 kg cukru
1 cytryna sok i skórka

Ja to robię tak:

Umyte borówki osuszmy i miksujemy ale tak żeby zostało jeszcze trochę całych owoców.
Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy sok oraz skórkę z cytryny
i smażymy około 30 minut mieszając od czasu do czasu żeby dżem się nie przypalił.
Dżem nie potrzebuje żadnych substancji żelujących, gdyż borówka jest bogata w pektyny.
Gotowy dżem, jeszcze gorący przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków
zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Dzięki temu nie trzeba będzie ich pasteryzować.



piątek, 4 września 2015

Karmelizowane jabłka z jogurtem

Szybki, zdrowy i obłędnie pyszny deser z jabłek z karmelem w niewielkiej ilości ; )
jogurty greckiego i miodu."Niebo w gębie" jak to powiedział mój Mąż.


Składniki :

1 jabłko
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka jogurtu greckiego
miód

Ja to robię tak:

Jabłko myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne ale nie obieramy ze skórki
i dzielimy na kawałki u mnie tzw. ósemki.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cząstki jabłek,
aż się z obu stron zarumienią ale nie zbrązowieją.
Następnie posypujemy je cukrem i cynamonem, zmniejszamy
ogień i smażymy jeszcze aż karmel zacznie gęstnieć.
Z patelni przekładamy prosto na talerz, dekorujemy jogurtem, miodem i bakaliami
jak w moim przypadku i zajadamy bo nie ma na co czekać.



środa, 26 sierpnia 2015

Drożdżówka z Serem i Skórką Pomarańczową

Ciasto drożdżowe w każdej formie gości na mim stole prawie tak często jak sernik.
Dzisiaj to drożdżówki, mój Mąż za nimi przepada, ja zresztą też.
Ciasto drożdżowe najprostsze jakie znam po za biszkoptem,
Po za tym drożdżówka z serem i domową skórką pomarańczową,
przypomina mi dzieciństwo i ciasta które robiła Babcia,
Może i Wam przypadną do gustu moje drożdżówki.



Składniki:

Ciasto
250 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki
1 jajko
1 żółtko
80 g roztopionego masła
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Masa serowa
500 g twarogu
100 g śmietany
150 g cukru
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej-przepis
kilka kropel aromatu pomarańczowego

Ja to robię tak:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem.
Mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy,
aż ciasto będzie gładkie,elastyczne i odchodzi od ręki.
Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować masę serową.
Ser dwukrotnie mielimy. Dodajemy śmietanę i cukier.
Na koniec skórka pomarańczowa i aromat. Dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto podwoi już swoja objętość wykładamy je na podsypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt (80 x 40).
Rozsmarowujemy na nim przygotowaną masę i zwijamy ciasto w rulon.
Następnie dzielimy go na kawałki około 5 cm.
Układamy na wysmarowanej masłem i oproszonej mąką blaszce
w odstępach bo jeszcze urosną. Tak przygotowane drożdżówki smarujemy
rozkłóconym białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Drożdżówki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez około 30 minut. Upieczone, studzimy i Jemy!!!




piątek, 21 sierpnia 2015

Makaron pappardelle z sosem z serowo-szpinakowo-brokułowym

Oboje z Mężem chcieliśmy na obiad makaron tyle, każde z nas inny.
Ja chciałam z sosem serowym i brokułami a On ze szpinakiem.
Trzeba był pójść na  kompromis i powstał sos,
którego nigdy wcześniej nie robiłam.
Efekt, wyszedł sos obłędnie pyszny,
napewno jeszcze do niego wrócę, nie raz.



Składniki:

250 g świeżego szpinaku
125 g brokułu, same różyczki
125 g białego sera
125 g sera feta
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1 łyżka startego parmezanu
szczypta pieprzu
125 g makaron papperdelle


Ja to robię tak:

Na patelni roztapiany masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy się lekko ze złoci dodajemy brokuł i smażymy około 5 minut,
Często mieszając żeby czosnek się nie przypalił.
Potem dodajemy szpinak i dusimy następne 5 minut. Następnie dodajemy oba sery,
mieszamy i dusimy następne kila minut aż brokuł będzie miękki.
Pod koniec dodajemy śmietankę i parmezan,gotujemy krótka chwile,
aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy pieprzem,
nie solimy bo feta jest dość słona.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gotowy makaron polewamy sosem .


Polecam na szybki piątkowy obiad.

niedziela, 16 sierpnia 2015

Sernik z musem Malinowym

Inna odsłona sernika na zimno tym razem z musem malinowym
i na spodzie z pokruszonej bezy.
W planie na niedzielę był zupełnie co innego ale myślę że ten deser
będzie w sam raz na upalne dni.
Lekki, łatwy do zrobienia i do tego pyszny.


Składniki:
 
Beza

2 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Masa serowa
250 g białego sera400 ml jogurtu greckiego
500 ml śmietanki 30%
75 g cukru + 1 łyżka
200 g malin
1 galaretka malinowa
4 łyżeczki żelatyny

 Ja to robię tak:
Beza: białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier,
ciągle mieszając, aż białka będą lśniące. Następnie dodać mąkę i ocet. Wymieszać.
Na papier do pieczenia wycisnąć szprycą małe porcje masy,wstawić do nagrzanego
do 170 stopni piekarnika na 10 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 25 minut.
Upieczone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia
uchylając drzwiczki. Bezy można przygotować wcześniej.

Masa serowa: maliny zmiksować z łyżeczką cukru. Galaretkę i jedną łyżeczkę cukru
rozpuścić w 1/4 szklance wody. Ser, jogurty i pozostały cukier zmiksować
na gładką masę. Do malin dodać 1/3 masy serowej i galaretkę,
dokładnie wymieszać. Wstawić na 10 minut do lodówki.
Pozostałą żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody.
Kiedy ostygnie wymieszać z pozostałą masą serową
Śmietanę ubić na sztywno, rozdzielić po połowie i dodać do każdej
z przygotowanych mas, delikatnie mieszając.
Bezy pokruszyć na dno tortownicy pozostawiając kilka do dekoracji.
Na tak przygotowany spód wyłożyć białą masę a potem malinową, dość szybko tężeją.
Sernik wstawić do lodówki na 3 godzinki. Przed podaniem udekorować
pozostałymi bezami i malinami.


czwartek, 13 sierpnia 2015

Sernik na zimno

Na upalne dni w sam raz.Bardzo prosty w wykonaniu a do tego lekki i orzeźwiający.
Bez pieczenia, no chyba że ktoś tak jak ja zapomni kupić biszkoptów
i będzie zmuszony go upiec. Ja upiekłam taki z dwóch jajek, tak jak w przepisie na
Tort bananowy. 


Składniki:

1 kostka białego sera
1 jogurt grecki 200ml
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru
4 galaretki różne

Ja to robię tak:

Zaczynamy od rozpuszczenia trzech galaretek każdą  w 1/2 szklanki wody.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ser ucieramy razem z jogurtem i cukrem na gładką masę.
Śmietankę ubijamy na sztywno i po łyżce dodajemy do utartego sera.
Mieszamy aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Dzielimy ją na trzy części.Do pierwszej części dodajemy czerwoną galaretkę,
mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany biszkopt,
wstawiamy do lodówki, czekamy aż stężeje.
Następne warstwy zielona i żółtą przygotowujemy dokładnie tak samo czekając,
aż poprzednia warstwa stężeje. Ostatnią warstwą jest galaretka u mnie różowa,
rozpuszczona w 300ml wody.
Sernik wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aż stężeje.