Mocno czekoladowe ale z mąki razowej i otrębów. To zdrowsza wersja muffin.
Lekkie, nie zbyt słodkie muffiny to dobry pomysł do popołudniowej kawusi.
Korzystajcie z przepisu bo warto.
Składniki :
220 g maki razowej pszenne
60 g otrębów żytnich i owsianych
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 ml jogurtu
3 jajka
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru brązowego
100 g gorzkiej czekolady
Ja to robię tak :
W pierwszym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki. W drugim naczyniu łączymy
mokre składniki -można to zrobić trzepaczką albo widelcem. Składniki z obu naczyń
połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Tak przygotowaną masą wypełnić formy na muffiny do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze
około 170 stopni przez 25 minut.
środa, 15 kwietnia 2015
sobota, 11 kwietnia 2015
Ciasto z Wiśniami bez Pieczenia
Rzadko robię takie cista których nie trzeba piec. Zazwyczaj do mnie "nie przemawiają"
Tym razem było inaczej. Skusiły mnie wiśnie i bita śmietana z mascarpone.
No i Nutella, pewnie nie uwierzycie ale kupowałam ją pierwszy raz.
Wiem, już na pewno,że nie ostatni. Ciasto jest po prostu wyśmienite.
Składniki :
Spód
350 gr sucharów
350 gr nutelli
Masa biała
250 gr serka mascarpone
250 gr jogurtu greckiego
500 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wody
6 łyżeczek żelatyny
Masa czerwona
1 słoik wiśni
3 galaretki wiśniowe
Ja to robię tak :
Spód: suchary zmielić, ale nie całkiem drobno, dodać do nich nutellę
( w pokojowej temperaturze) Dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masą
wyłożyć dno formy u mnie to prostokątna forma 25x40.
Masa biała : w misce połączyć ze sobą jogurt, serek i cukry. Śmietanę ubić na sztywno
i po łyżce dodawać do masy serowo-jogurtowej, delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką
albo mikserem na małych obrotach. Żelatynę rozpuścić w wodzie i przestudzoną dodać do
przygotowanej masy. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany już spód. Odstawić do lodówki.
Masa czerwona : wiśnie odcedzić z soku. Do soku dolać tyle wody żeby
w sumie był 1 litr i na nim ugotować galaretki. Kiedy trochę przestygnie
dodać wiśnie i powoli wylać na białą masę i ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Ciasto okazało się być hitem Świąt Wielkanocnych.
Tym razem było inaczej. Skusiły mnie wiśnie i bita śmietana z mascarpone.
No i Nutella, pewnie nie uwierzycie ale kupowałam ją pierwszy raz.
Wiem, już na pewno,że nie ostatni. Ciasto jest po prostu wyśmienite.
Składniki :
Spód
350 gr sucharów
350 gr nutelli
Masa biała
250 gr serka mascarpone
250 gr jogurtu greckiego
500 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wody
6 łyżeczek żelatyny
Masa czerwona
1 słoik wiśni
3 galaretki wiśniowe
Ja to robię tak :
Spód: suchary zmielić, ale nie całkiem drobno, dodać do nich nutellę
( w pokojowej temperaturze) Dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masą
wyłożyć dno formy u mnie to prostokątna forma 25x40.
Masa biała : w misce połączyć ze sobą jogurt, serek i cukry. Śmietanę ubić na sztywno
i po łyżce dodawać do masy serowo-jogurtowej, delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką
albo mikserem na małych obrotach. Żelatynę rozpuścić w wodzie i przestudzoną dodać do
przygotowanej masy. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany już spód. Odstawić do lodówki.
Masa czerwona : wiśnie odcedzić z soku. Do soku dolać tyle wody żeby
w sumie był 1 litr i na nim ugotować galaretki. Kiedy trochę przestygnie
dodać wiśnie i powoli wylać na białą masę i ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Ciasto okazało się być hitem Świąt Wielkanocnych.
sobota, 4 kwietnia 2015
Barszcz Biały Domowy
Ulubiona świąteczna zupa mojego Męża. Prosta w wykonaniu, szybka i smaczna.
Spróbujcie, nie pożałujecie.
Składniki :
1 1/2 l wody
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka wysmażonego boczku
sól, pieprz
Ja to robię tak :
W garnku zagotować wodę. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. W niewielkiej ilości
wody wymieszać śmietanę z mąką. Tak przygotowaną mieszanką zagęścić wodę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać boczek.
Chwilę pogotować żeby mąka się zaparzyła.
Podawać z jajkiem albo białą kiełbasą albo z jednym i drugim.
Smacznego !!!
Wesołych Świąt !!!
Spróbujcie, nie pożałujecie.
Składniki :
1 1/2 l wody
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka wysmażonego boczku
sól, pieprz
Ja to robię tak :
W garnku zagotować wodę. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. W niewielkiej ilości
wody wymieszać śmietanę z mąką. Tak przygotowaną mieszanką zagęścić wodę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać boczek.
Chwilę pogotować żeby mąka się zaparzyła.
Podawać z jajkiem albo białą kiełbasą albo z jednym i drugim.
Smacznego !!!
Wesołych Świąt !!!
piątek, 3 kwietnia 2015
Babka Majonezowa
Pierwszy raz taką babką poczęstował mnie Kasia i byłam nią zachwycona.
Lekka, puszysta można powiedzieć delikatna jak piórko.
Postanowiłam i ja przygotować ją na Święta.
Dzięki Kasiu za inspiracje.
Składniki :
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
4 łyżki majonezu
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
kilka kropli aromatu cytrynowego
Ja to robię tak :
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodać cukier waniliowy i po łyżce cukru.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Do tego momentu używam miksera.
Mąki przesiać i razem z proszkiem dodać do masy jajecznej,
wymieszać drewnianą łyżką.Na koniec dodać sok z cytryny, aromat i majonez.
Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Lekka, puszysta można powiedzieć delikatna jak piórko.
Postanowiłam i ja przygotować ją na Święta.
Dzięki Kasiu za inspiracje.
Składniki :
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
4 łyżki majonezu
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
kilka kropli aromatu cytrynowego
Ja to robię tak :
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodać cukier waniliowy i po łyżce cukru.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Do tego momentu używam miksera.
Mąki przesiać i razem z proszkiem dodać do masy jajecznej,
wymieszać drewnianą łyżką.Na koniec dodać sok z cytryny, aromat i majonez.
Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
piątek, 27 marca 2015
Czerwona Kapusta z Porzeczkami
Myślicie,że takie połączenie jest nie możliwe a jednak. Faktycznie kiedy robiłam ją
pierwszy raz też nie byłam przekonana, ale efekt był powalający.
Chrupka kapusta, kwaśne porzeczki, słodka cebula z jabłkiem, "niebo w gębie".
Świetny dodatek do świątecznego obiadu.
Składniki :
1 średnia główka czerwonej kapusty
1 słoik dżemu porzeczkowego (ja miałam domowy)
1 cebula
1 jabłko
2 łyżki miodu
150 ml białego półsłodkiego wina
sól, pieprz, ocet,
Ja to robię tak :
Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie z octem około15 minut.
Kapusta powinna być lekko chrupka.
W garnuszku rozgrzewamy łyżkę miodu, dodajemy dżem i 50 ml wina, podgrzewamy.
Kiedy dżem zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i dodajemy do kapusty.
Cebule i jabłko kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu,
dodajemy cebule i dusimy około 2 minut. Następnie dodajemy jabłko i pozostałe
wino, dusimy aż wino odparuje. Tak uduszoną cebulę z jabłkiem dodajemy
do kapusty, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do rolady z kluskami jak znalazł.
pierwszy raz też nie byłam przekonana, ale efekt był powalający.
Chrupka kapusta, kwaśne porzeczki, słodka cebula z jabłkiem, "niebo w gębie".
Świetny dodatek do świątecznego obiadu.
Składniki :
1 średnia główka czerwonej kapusty
1 słoik dżemu porzeczkowego (ja miałam domowy)
1 cebula
1 jabłko
2 łyżki miodu
150 ml białego półsłodkiego wina
sól, pieprz, ocet,
Ja to robię tak :
Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie z octem około15 minut.
Kapusta powinna być lekko chrupka.
W garnuszku rozgrzewamy łyżkę miodu, dodajemy dżem i 50 ml wina, podgrzewamy.
Kiedy dżem zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i dodajemy do kapusty.
Cebule i jabłko kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu,
dodajemy cebule i dusimy około 2 minut. Następnie dodajemy jabłko i pozostałe
wino, dusimy aż wino odparuje. Tak uduszoną cebulę z jabłkiem dodajemy
do kapusty, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do rolady z kluskami jak znalazł.
poniedziałek, 23 marca 2015
Tort Bananowy
Tort bananowy pyszny, lekki i łatwy w wykonaniu. To taka trochę moja wariacja
na temat tortu. Pierwszy raz robiłam biszkopt z mąką orkiszową i budyń bananowy.
Jedno i drugie okazało się być bardzo smaczne.
Święta Wielkanocne tuż, tuż może tort bananowy zagości na Waszym
świątecznym stole, polecam.
Składniki :
Biszkopt
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń bananowy
800 ml soku bananowego
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
2 banany
Masa jogurtowa
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
50 ml soku pomarańczowego
3 łyżeczki żelatyny
Ja to robię tak:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Studzimy.
Budyń bananowy: na soku bananowym gotujemy budyń.
Kiedy jest już gęsty zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki i mieszamy.
Banany kroimy na plasterki nie zbyt cienkie.
Na biszkopt wykładamy plasterki bananów i wylewamy ciepły budyń
(biszkopt może być ciepły).
Lekko studzimy i wstawiamy do lodówki. Budyń dość szybko się chłodzi.
Mas jogurtowa: jogurt ubijamy z cukrem pudrem żeby go lekko napowietrzyć.
Sok pomarańczowy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do jogurtu, mieszamy.
Masę od razu można wylać na budyń.
Ja swój tort udekorowałam malinami i startą czekoladą.
na temat tortu. Pierwszy raz robiłam biszkopt z mąką orkiszową i budyń bananowy.
Jedno i drugie okazało się być bardzo smaczne.
Święta Wielkanocne tuż, tuż może tort bananowy zagości na Waszym
świątecznym stole, polecam.
Składniki :
Biszkopt
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń bananowy
800 ml soku bananowego
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
2 banany
Masa jogurtowa
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
50 ml soku pomarańczowego
3 łyżeczki żelatyny
Ja to robię tak:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Do tego momentu używam miksera.
Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej,
mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Studzimy.
Budyń bananowy: na soku bananowym gotujemy budyń.
Kiedy jest już gęsty zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki i mieszamy.
Banany kroimy na plasterki nie zbyt cienkie.
Na biszkopt wykładamy plasterki bananów i wylewamy ciepły budyń
(biszkopt może być ciepły).
Lekko studzimy i wstawiamy do lodówki. Budyń dość szybko się chłodzi.
Mas jogurtowa: jogurt ubijamy z cukrem pudrem żeby go lekko napowietrzyć.
Sok pomarańczowy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do jogurtu, mieszamy.
Masę od razu można wylać na budyń.
Ja swój tort udekorowałam malinami i startą czekoladą.
piątek, 20 marca 2015
Makaron z kurczakiem i sosem brokułowo-paprykowym
Słoneczne popołudnie, chciałoby się powiedzieć wiosna, cudownie by było poleniuchować.
Obiad jednak trzeba ugotować, dlatego dzisiaj postawiłam na coś szybkiego.
Makaron z kurczakiem i do tego pyszny sosik, szybko, łatwo i smacznie.
Składniki :
300 g makaronu świderki
1 łyżka oleju
300 g filetu z kurczaka
100 ml półsłodkiego białego wina
1/4 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
10 różyczek brokuła
150 ml śmietany 18%
Przyprawy sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ja to robię tak :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie -al dente.
Paprykę i brokuła też gotujemy, tyle że na parze.
Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski, przyprawiamy solą i ziołami.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy kurczaka.
Kiedy już się zetnie mięso wlewamy wino i bulion, dusimy około 5-7 minut.
Ugotowane warzyw blendujemy ale nie całkiem na gładko, dodajemy śmietanę, sól i pieprz.
Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy żeby śmietana się zagrzała.
Do sosu możemy wrzucić kurczaka, jak kto woli i wymieszać.
Na talerz układamy makaron i polewamy sosem.
Obiad jednak trzeba ugotować, dlatego dzisiaj postawiłam na coś szybkiego.
Makaron z kurczakiem i do tego pyszny sosik, szybko, łatwo i smacznie.
Składniki :
300 g makaronu świderki
1 łyżka oleju
300 g filetu z kurczaka
100 ml półsłodkiego białego wina
1/4 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
10 różyczek brokuła
150 ml śmietany 18%
Przyprawy sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ja to robię tak :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie -al dente.
Paprykę i brokuła też gotujemy, tyle że na parze.
Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski, przyprawiamy solą i ziołami.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy kurczaka.
Kiedy już się zetnie mięso wlewamy wino i bulion, dusimy około 5-7 minut.
Ugotowane warzyw blendujemy ale nie całkiem na gładko, dodajemy śmietanę, sól i pieprz.
Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy żeby śmietana się zagrzała.
Do sosu możemy wrzucić kurczaka, jak kto woli i wymieszać.
Na talerz układamy makaron i polewamy sosem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)