Po cudownym choć bardzo pracowitym trzydniowym wyjeździe na Węgry
czas wrócić do blogowania oczywiście w wersji light.
Dziś u mnie cukiniowe placuszki, bo kuchnia węgierska nie należy do
najlżejszych a o zieleninę to już w ogóle trudno.
Składniki
1 cukinia
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 jajko
3 łyżki otrębów owsianych
Przyprawy
sól, pieprz, ostra papryka i bazylia
Ja to robię tak:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut,
odcisnąć sok. Ziemniaki i cebulę zatrzeć i dodać do cukinii. Następnie dodać
czosnek, jajko, otręby i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę usmażyć na patelni aż się zrumienią z każdej strony.
Ja swoje placki podałam z sosem miętowo cytrynowym
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, pieprz, odrobina cukru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać i gotowe.
Zielono, cudownie i smacznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz