piątek, 4 września 2015

Karmelizowane jabłka z jogurtem

Szybki, zdrowy i obłędnie pyszny deser z jabłek z karmelem w niewielkiej ilości ; )
jogurty greckiego i miodu."Niebo w gębie" jak to powiedział mój Mąż.


Składniki :

1 jabłko
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka jogurtu greckiego
miód

Ja to robię tak:

Jabłko myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne ale nie obieramy ze skórki
i dzielimy na kawałki u mnie tzw. ósemki.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cząstki jabłek,
aż się z obu stron zarumienią ale nie zbrązowieją.
Następnie posypujemy je cukrem i cynamonem, zmniejszamy
ogień i smażymy jeszcze aż karmel zacznie gęstnieć.
Z patelni przekładamy prosto na talerz, dekorujemy jogurtem, miodem i bakaliami
jak w moim przypadku i zajadamy bo nie ma na co czekać.



2 komentarze: