niedziela, 22 grudnia 2013

Czekoladowo - kawowa rozpusta z pomarańczową nutą

Ciasto idealnie nadaje się na święta, jest wilgotne i pięknie pachnie czekoladą.
Na pewno przypadnie do gustu amatorom czekolady a także kawoszom.
Pomarańczowa nuta żeby było jeszcze bardziej  świątecznie.
Ja jestem zachwycona.
Polecam gorąco!!!

Składniki

Ciasto
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady(lub innej ulubionej)
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 kostki roztopionego masła

Masa
400 ml jogurtu greckiego
300 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek cukru pudru
olejek pomarańczowy
2 łyżki żelatyny

Jato robię tak:
Mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy po kolei jajko, maślankę, masło
i na końcu wodę. Miksujemy wszystko aż do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy do tortownicy(w moim przypadku kwadratowej)
pieczemy ok 40 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
Składniki masy oprócz śmietanki i żelatyny zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno w osobnym naczyniu. Żelatynę rozpuścić
w niewielkiej ilości wody i lekko ostudzić.
Następnie delikatnie  łączymy masę ze śmietanką. Na koniec powoli dodajemy żelatynę.

Ciasto przełożyć gotową masą. Wierzch można udekorować startą czekoladą.

Smacznego.

Wesołych Świąt!!!!

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda kusząco :) Już sobie wyobrażam, jak pachniało...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj Sama , nie będziesz żałować : )

    OdpowiedzUsuń
  3. A już się bałam że Ci nie smakowało : )

    OdpowiedzUsuń