dlatego u mnie ciasto, które nie wymaga dużo czasu i poświęcenia.
Smakuje cudnie orzechami.
Jest w sam raz na Boże Narodzenie ale nie tylko.
Składniki
Ciasto
1 kostka sera
35 dag mąki
100 ml mleka
100 ml oleju
4 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie
25 dag orzechów włoskich
6 łyżek cukru pudru
30 ml mleka
1 jajko
zapach migdałowy
Ja to robię tak:
Ser zmielić i utrzeć z mlekiem, olejem, solą i cukrami na jednolita masę.
Mąkę połączyć z proszkiem i dodać do reszty. Zagnieść ciasto i schłodzić.
Orzechy zemleć i połączyć z resztą składników na jednolita masę
Z ciasta uformować prostokąt mniej więcej 40 x 60, posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.
Ciasto przełożyć na okrągła formę babkową z kominkiem wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Końce rolady zlepić.Wierzch ciasta posmarować olejem. Można naciąć brzegi ciasta tworzą wzór świąteczny - gwiazdkowy.
Piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku(u mnie 40 minut z dołu i 20 góra-dół).
Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej.
Wesołych Świąt Kochani!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz