wtorek, 24 grudnia 2013

Orzechowy wieniec

Święta już tuż, tuż i niewiele czasu zostało na upieczenie czegoś dobrego,
dlatego u mnie ciasto, które nie wymaga dużo czasu i poświęcenia.
Smakuje cudnie orzechami.
Jest w sam raz na Boże Narodzenie ale nie tylko.

Składniki

Ciasto
1 kostka sera
35 dag mąki
100 ml mleka
100 ml oleju
4 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie
25 dag orzechów włoskich
6 łyżek cukru pudru
30 ml mleka
1 jajko
zapach migdałowy

Ja to robię tak:
Ser zmielić i utrzeć z mlekiem, olejem, solą i cukrami na jednolita masę.
Mąkę połączyć z proszkiem i dodać  do reszty. Zagnieść ciasto i schłodzić.

Orzechy zemleć i połączyć z resztą składników na jednolita masę

Z ciasta uformować prostokąt mniej więcej 40 x 60, posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.
Ciasto przełożyć na okrągła formę babkową z kominkiem wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Końce rolady zlepić.Wierzch ciasta posmarować olejem. Można naciąć brzegi ciasta tworzą wzór świąteczny - gwiazdkowy.
Piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku(u mnie 40 minut z dołu i 20 góra-dół).

Wierzch ciasta można udekorować czekoladą i orzechami.
Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej.

Wesołych Świąt Kochani!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz