poniedziałek, 23 grudnia 2013

Królik w piwie ze śliwkami

Wyjątkowe danie na specjalne okazje, więc na Święta jak najbardziej pasuje.
Wiem ,że niektórzy z Was mogą mieć opory przed przygotowaniem królika
ale na prawdę warto.
Danie jest pyszne, aromatyczne. Królik ma delikatne i smaczne mięso
a sos jest nieziemski.

Składniki

1 cały królik
15 dag boczku
10 dag suszonych śliwek(namoczonych)
1 duża cebula
2 butelki piwa
2 ząbki czosnku
1 goździk
sól, tymianek,liść laurowy, mąka,masło,olej

Ja to robię tak:
Królika obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle z olejem.
W osobnej patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Boczek wyjąć.
Na  pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać królika.
Wlać 1 piwo i dusić na wolnym ogniu ok 1 godziny.
Następnie dodać śliwki namoczone razem z wodą,tymianek, liść laurowy,pokrojony drobno czosnek i wysmażony boczek. Posolić królika i jeśli wygotowało się już pierwsze piwo podlewamy drugim ale po trochę. Dusić go jeszcze ok 40 minut.
Po tym czasie królik powinien być miękki i aromatyczny a sos gęsty.
Jeśli sos będzie rzadki to można zagęścić go mąką.

Tak się prezentuje w całości w rondlu.


A tak na talerzu.
W mojej rodzinie królik przygotowywany jest tylko na specjalne okazje
i w tym roku na pewno go nie zabraknie.
Zachęcam do wypróbowania przepisu, uwierzcie warto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz