ale dzisiaj dla odmiany postanowiłam zrobić coś z pomarańczą.
Pyszny tort pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Rozkosz dla podniebienia.
Moje kubki smakowe oszalały. Sami spróbujcie!
Składniki
Spód
30 dag kruchych ciastek
10 dag masła
1/2 tabliczki czekolady
Masa pomarańczowa
750 ml soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 galaretka pomarańczowa
Masa śmietanowa
400 ml jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
2 fiksy do śmietany
Ja to robię tak:
Spód:Masło roztopić.Ciastka zmielić lub drobno pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Połączyć wszystkie składnik w jednolita masę.Tak przygotowaną masą wyłożyć okrągłą blaszkę łącznie z bokami.Schłodzić.
Masa pomarańczowa: Na soku ugotować budyń dodając do niego pod koniec suchą galaretkę.
Masa śmietanowa: Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć obie masy i na koniec dodać fiksy.
Na schłodzony spód wyłożyć ciepła masę pomarańczową i poczekać aż dobrze wystygnie.Schłodzić.
Następni wyłożyć masę śmietanową.Ponownie schłodzić najlepiej przez całą noc.
Między obie masy można ułożyć bezy, delicje lub biszkopty. Ja ułożyłam bezy.
U mnie wygląda tak.
A to wersja dla męża.
Ty niedobra ;) nie przyniosłaś go do pracy :(
OdpowiedzUsuńNastępnym razem przyniosę, obiecuję! : )
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje tak też smakuje. : )
UsuńFaktycznie rozkosz, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka
Rozkosz w pełnym tego słowa znaczeniu!
UsuńZajrzę, dziękuję : )